top of page
Sonja Jacobi

Foutjes bestaan niet...


Someday, everything will make perfect sense.
So for now, laugh at het confusion, smile through the tears and keep reminding yourself that everything happens for a reason
Foutjes bestaan niet..dat is een van de belangrijkste dingen die je moet weten bij het mandala tekenen. Want het idee dat je een fout kunt maken zorgt voor stress en als je veel stress hebt..worden je tekeningen minder mooi of gaat er juist veel fout. En ook dat mag, natuurlijk, want je kunt niet altijd happy-peppie zijn…
Maar voor een mandala maken..
Vraag ik me af... waarom die angst? er hangt niets van af toch? helemaal niet van een tekening…papier is gewillig en een potlood en gum ook. Het is juist heerlijk om dit van je af te tekenen... In het ergste geval begin je op nieuw….maar dat doe ik bijna nooit…ik maak altijd af waar ik mee gestart ben want ook al gaat het niet soepel en van een leien dakje…..er zit een les in je reis…
Als je wel een foutje maakt..
Als je je bij het tekenen ervan bewust bent dat er niets van afhangt en er geen fouten bestaan maar alleen leermomenten, tekent dat ineens veel lekkerder 😀 Het geeft een vrijer gevoel en je tekent met nog meer plezier. Je angsten je laten belemmeren is eigenlijk veel erger dan een fout maken in tekenen. Als je iets niet doet, soms zelfs niet eens probeert, alleen maar omdat je bang bent fouten te maken. Dat is toch jammer, een verloren kans..En wat als je dan een verkeerde streep zet? Zie het niet als fout, zie het als een uitdaging…je zult er iets mee moeten, wellicht buiten je comfort-zone maar het is een beroep op je creativiteit, je flexibiliteit, je improvisatie talent…en ben je daar nog niet zo goed in? Dan kun je dat hier allemaal mee ontwikkelen.
De levensles…

Want dat foutje en ook wat je ermee doet, hoe je ermee omgaat.. zegt iets over je…en zal je uiteindelijk iets vertellen. Wat?.. dat weet alleen zelf.

De lessen die je krijgt van je mandala kun je uiteindelijk ook gebruiken in het dagelijkse leven. Het leert je ook daar om het beste van een situatie te maken of andere keuzes te maken en flexibeler in het leven te staan. En herhaling is daarbij noodzakelijk, hoe vaker je je teen stoot, hoe meer je daarvan leert en levenslessen komen steeds weer voorbij, totdat je ze geleerd hebt....er is niet aan te ontkomen 😊

Starten met een goed voorgevoel..

De putdekel-mandala is mijn grootste ‘foutemandala’ zeg ik met een vette knipoog 😉

De mandala, geïnspireerd door een putdeksel, moest een mandala met beweging worden, denkend aan een put dacht ik aan water en ik zag een een leuke plaat met een mooie waterval en een passende tekst…wat helemaal klopte met water en beweging

——'movement is the song of the body’ ——

Prachtig toch? ik was helemaal geïnspireerd en ik had er een supergoed gevoel over…dit ging een ‘je van het’ mandala worden 😀

Maar wel eentje helemaal buiten de comfort-zone...

Niets klopt…

Al bij de opzet ging het mis, het was heel moeilijk om de potlood opzet te blijven zien op dit donkere papier en als je dan maar een beetje niet oplet….

…maar ik ging dapper door. De tekst die zo mooi centraal had moeten staan, in een yin-yang symbool als teken van balans, kwam dat om een of andere reden niet waar het ‘bedacht’ was. Oeps dan gaat het fout of beter gezegd anders dan bedoeld 😉

Daarna tekende ik de bewegende “armen’ maar wat er 6 hadden moeten worden…werden er 5….er verdween er gewoon zomaar 1… maar ik bleef doorgaan. Het mooie van de plaat was…ik kon hem niet overdoen, dus moest ik wel door.

En terwijl ik zo bezig was en het ene ‘foutje’ na het ander zag ontstaan kwam er bij me boven: ‘Niets klopt, dus alles is goed” een zin die toen ik hem opschreef zelfs compleet onlogisch leek 😆

Het deed me wel even verder zoeken

Waarom ontstond die 5 arm?

Wikipedia noemt het: De pentade - het pentagram vormde voor de Grieken een heilig symbool van licht, gezondheid en vitaliteit. Het stond ook voor het element ether, het vijfde element. De pythagoreeërs associeerden het met evenwicht omdat de penaten het volmaakte getal 10 in 2 gelijke delen scheidt. (bron: Wikipedia)

Wel herkenbaar want ik ben op dat moment herstellende van een beenbreuk. En mijn balans was dus letterlijk een beetje zoek.

Verder vond ik via numerologie dat het getal 5 staat voor: verandering, vrijheid en nieuwe uitzichten die zijn verbonden met jouw unieke energie. Je houd niet van beperkingen van jouw idealen of denkwijzen, wel van innerlijke groei, ontwikkeling en geestelijke uitdagingen.

Heel herkenbaar toen...(en nog steeds 😉)

Dus alles is goed..

Toen hij klaar was kon ik om mezelf lachen…en dus ja, het is niet een ‘superfantastische-mandala-met-een-wauw-effect’ maar dat maakt niet uit…voor mij was hij heel leerzaam…iets was er op dat moment wellicht uit balans…en door het tekenen…werd het 'inzichtelijk' en kon het weer in balans komen.

Daarom kan een mandala buiten je comfort-zone kan je heel veel vertellen en zit daarin je groei...

Dus wil je een mandala maken volgens een voorbeeld en er gaat ineens iets anders dan bedoeld, bedenk dan dat DAT juist de bedoeling was…










53 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page