Ervaar jij ook dat de tijd in deze laatste periode zo anders verloopt? Dat je niet meer weet wat je vorig jaar hebt gedaan of vorige week, zelfs je activiteiten van gisteren kwijt bent? Ik moet af en toe mijn telefoon erbij halen om door middel van de foto's te kijken wat we gedaan hebben of waar we geweest zijn. Het voelt een beetje als tijdens het tekenen van een mandala....de tijd vliegt voorbij ... toen de vakantie eraan kwam gunde ik mezelf de hele maand Augustus blogpauze. Het is nu alweer oktober....tjemig! wat is er gebeurt met die tijd?
Herkenning
Meer mensen waarmee ik spreek hebben de ervaring van de 'verdwijnende tijd' Het is net of er een filter over ligt, om er niet makkelijk meer bij te kunnen zodat het zo te verwijderen is uit het geheugen als het niet meer nodig is. Het blijft een rare ervaring en gewaarwording. Ben benieuwd of jij het ook herkend hebt deze kwantum versnelling 😉. Maar als ik terug denk aan de afgelopen maanden dan komen deze dingen bij me boven..
Mandala tekenen natuurlijk
Tijdens onze vakantie ben ik dicht bij mezelf gebleven, heb dingen gedaan waar ik energie van krijg, waar ik blij van wordt. Wandelen, fietsen, musea bezoeken, tekenen, nieuwe dingen ontdekken en dat allemaal lekker in eigen land, niet de grens over gegaan.
Besef nu: Alles heerlijk zonder de stress van inpakken/uitpakken en reizen.
In september heb ik weer de dagdagelijkse dingen opgepakt, de vaste yogamomenten terug in de studio, maar ook nog tijd gemaakt om aan de laatste mandala te werken van een reeks van 5 die horen bij de summerschool van de mandala academie.
Hamsa mandala
Ik heb een aantal mandala's getekend maar de laatste van een reeks van 5 deel ik bij dit blog. De anderen krijgen vast nog wel een plekje ergens. Deze sloot namelijk mooi een periode af en stond symbool voor een mooie les die ik mocht leren. Ik zag het toen hij af was....en ik de betekenis van de Hamsa hand opzocht.
Het woord Hamsa betekent vijf in het Hebreeuws. (Het engelengetal 5 houd verband met verandering, transformatie, transmutatie en alchemie. Er vinden in je leven veranderingen ten goede plaats, of die staan te gebeuren)
Dit symbool is bekend onder vele namen. De meest bekende naam is de Hand van Fatima of Fatima’s hand en is vernoemd naar Fatima, de dochter van de Profeet in de islam. Men denkt dat het symbool ontworpen is door de Feniciërs die het als amulet gebruikten. Het wordt nog steeds gezien als een symbool van bescherming tegen het kwaad en het ‘boze oog’, de oerangst die in bijna alle culturen heeft bestaan. Dit is dan ook de reden dat de Hamsa hand in alle geloven is terug te vinden. In iedere religie is er namelijk sprake van een tweedeling tussen het goede en het slechte (polariteit), vandaar dus het universele karakter van de hand. De twee belangrijkste stijlen waarin de Hamsa komt zijn met de hand omhoog of omlaag.
De hand naar boven – Als de hand naar boven gericht is, is het een teken tegen het kwaad. Het is representatief voor bescherming en stoot de negativiteit van anderen af en beschermt je tegen je eigen negatieve gedachten.
De Hamsa is een betekenisvol symbool, iedereen kan de Hamsa dragen ongeacht zijn geloof of overtuiging. De Hamsa hand heeft dan ook meerdere betekenissen die universeel zijn voor alle mensen. Het is een representatie van eenheid, dit gezien het feit dat het een rode draad is tussen alle grote religies. De Hamsa Hand is een symbool van bescherming dat een universeel thema is dat niet beperkt is tot religie. Tevens is het ook een symbool van vrouwelijkheid, aangezien de hand verschillende medelevende en sterke vrouwelijke figuren voorstelt. Dit alles maakt het tot een prachtig symbool.
Grenzen
Een belangrijke les die ik begin dit jaar mocht inzien is hoe belangrijk het is om je grenzen aan te geven. Ik ben een HSP (Highly sensative person) en iemand die een ander graag wil helpen en tegemoetkomen maar dat mag niet ten koste van mezelf. En als iemand waar je veel van houd en die je alles gunt, iets doet wat je vreselijk ongelukkig maakt mag je, nee moet je je grens aangeven. Niets of niemand mag over je grenzen heen gaan. Dat is een lastig proces, eerst moet je je bewust worden wat die grenzen precies zijn en daarna besef je dat als jij je grenzen aangeeft en een ander die niet respecteert, je een keuze moet maken. Daarvoor moet je uit je angst stappen en daar is moed voor nodig.
Stop
Ineens zag ik die Hamsa hand, als teken van zelfbescherming...een soort van stopteken: Ho, stop.... Het stellen van een grens, tot hier en niet verder!
Als je een grens stelt komt er duidelijkheid, voor jezelf maar ook voor de ander. Daarbij creëer je persoonlijke ruimte voor jezelf. En synchroniciteit is altijd in mijn leven en daarom kwam deze prachtige tekst uit het blog: Liefde van Mirella Suurhoff op mijn pad, een prachtige bevestiging van mijn proces. Net als het blog wat ze erover schreef Grenzen aangeven
De ogen
Het oog in de Hamsa hand wordt altijd de bescherming tegen het 'boze oog' genoemd. Mijn oog werd vriendelijker, liefdevoller, meer het alziend oog, het oog dat alles overziet, alles doorziet.
Het oog is ook de spiegel van de ziel, net als je mandala. Als je in iemands ogen kijkt, dan ben je daadwerkelijk in iemands ziel aan het kijken: dat is wie die persoon werkelijk is, als je door alle conditioneringen (overtuigingen/ego) heen kijkt. En dat is adembenemend mooi. Als je geen schoonheid noch liefde kunt zien in iemands ogen is diegene hoogst waarschijnlijk het contact met zijn ziel kwijt.....
Helpende handen
De opzet van de mandala was eigenlijk alleen de hamsahand met de lotusbloem, ik tekende er 2 handen bij als een soort van 'helpende handjes' om mijn hand nog steviger op te heffen.
De lotusbloemen daar heb ik al eens eerder over geschreven, ook over het proces ervan, tijdens het tekenen bedacht ik me, daar ben ik klaar me....dat geworstel uit de modder, dat heb ik genoeg gedaan!....ik wil nu eindelijk tot volle bloei komen! 😉
Affirmatie
En oh ja, net toe mijn mandala klaar was om gepost te worden, kwam de synchroniciteit alweer voorbij en kwam ik deze affirmatie tegen...Hij past er prachtig bij!
Bij het mandala tekenen bepaal je je grenzen, stel je je begrenzingen of kies je er bewust voor soms eens over je grenzen te gaan, om te kijken of je je grenzen kan verleggen.
Hoe dan ook, het testen, uittesten en bewust worden van waar die grenzen dan werkelijk liggen, wat je grenzen werkelijk zijn.
Dat is een mooi proces, een krachtig en bekrachtigend proces.
En als je het in 1 mandala hebt toegepast dan doe je dat ook makkelijk bij andere mandala's net als in het dagdagelijkse leven: als je het op 1 gebied in je leven hebt toegepast dan kun je het ook makkelijker toepassen op andere gebieden.
Komentar