Als je het blog van vorige keer hebt gelezen dan moet je waarschijnlijk nu lachen want wat kwam er deze April maand prompt als uitdaging voorbij? Yep een Lijnen-mandala. Maar wel een intrigerende. Eentje gemaakt vanuit de opzet van de keizerskroon. Ik heb ooit al eens mandala gemaakt vanuit een zelfde opzet maar niet die van de Keizerskroon, naar ik dacht de keizerinnenkroon, maar nee, nu ik terugkijk is het een 10-verdeling. Daar had ik toch wel een heel fijne ervaring mee en de weerstand op een lijnen mandala werd daarmee weer gebalanceerd. Mooie uitdaging van het Universum dus weer. Als je nu denkt hè, keizers, keizerinnen, kronen, lijnen? Kom dan neem ik je mee in het verhaal achter deze twee.
De beide mandala's
Voor de Keizerskroon en de keizerinnenkroon zijn het 2 patronen compleet uit punten en lijnen opgezet. En de opzet bestaat gewoon uit een cirkel, daarop een verdeling in een aantal punten en vanuit deze punten, alle punten via lijnen met elkaar verbinden. Heel veel lijnen dus, maar tegelijkertijd een heel meditatief proces, dat lijnen trekken. Het mooie is om dan, als de opzet staat….de schoonheid
tussen de lijnen te zien.
Tussen de lijnen kijken
Er zijn nu twee manieren om naar deze opzet te kijken. Je kunt in de ontstane ‘vakken’ met behulp van de lijnen jouw figuren laten ontstaan. Net als dat ik bij deze mandala heb gedaan. Of je kunt gaan kijken naar de lijnen die ‘weg’ mogen waarbij je nieuwe vakken laat ontstaan en daarmee gaat werken zoals ik al eens eerder deed bij deze mandala maar dan in 10 verdeling
Volg hierin vooral je gevoel
Mannelijk en Vrouwelijk
Ik doe een poging op internet op te zoeken iets over de betekenis van deze wonderlijke keizerskroon want daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Maar behalve veel voorbeelden van mandala’s en ook nog een opzet van de mandala vereniging van Nelleke van Hemert en natuurlijk de schitterende bloem die flink kan stinken en helpt om katten uit je tuin te weren, kom ik niet echt achter de betekenis noch het ontstaan. Dan duik ik dan maar eens in mijn mandala boeken maar ook daar vind ik geen informatie over de oorsprong van de keizerskroon. Ik ga dus zelf maar puzzelen en mocht jij wel info hebben, wees welkom, graag zelfs!
Getal 12 en getal 13
Het verschil tussen de keizerskroon en de keizerinnenkroon lijkt niet zo veel, op de verdeling na. Bij de keizerskroon maak je een 12 verdeling en voor de keizerinnenkroon een 13 verdeling. Dat is dan wel weer op te zoeken, de betekenis van het getal 12, en daar is op wiki best wat over te vinden. Bedenk maar eens zelf wat er allemaal met 12 te benoemen is…12 maanden, 2x 12 uren in de dag, 12 dierenriem tekens….12 is het getal voor een dozijn. En er is nog veel meer te twaalf te vinden in verhalen en sprookjes...
Het vrouwelijke getal…
Het verschil met de keizerskroon en de keizerinnen kroon is dat de laatste uit 13 punten op de cirkel bestaat. En dan krijg je meteen een vreemd gevoel want 13 is immers het ‘ongeluksgetal’ er zijn zelfs mensen met triskaidekaphobia, wat betekent, angst voor het nummer 13. Gecombineerd met de vrijdag is het altijd een waarschuwing.
Voor mij inmiddels niet meer, of eigenlijk nooit geweest. Dit is voor mij een betekenis die de kerk eraan heeft gegeven want 13 is van oorsprong een heilig vrouwelijk getal. En systematisch door de kerk als negatief betiteld een onderdeel van de 'heksenjacht' geweest zullen we maar zeggen. Onderdrukking van de vrouwelijke energie en kwaliteiten.
'Vóór patriarchale tijden was vrijdag de dertiende een dag die gewijd was aan de Godin. Het werd gezien als een dag om het Goddelijke Vrouwelijke dat in ieder van ons leeft te aanbidden, en de cycli van de schepping, de dood en wedergeboorte te eren. Dertien is een vrouwelijk nummer, het staat voor het gemiddeld aantal menstruatiecycli in een jaar tijd.
En het is ook het getal van de jaarlijkse maancycli – wat door paganisten wordt gezien als 'vrouwelijk'. Vrijdag is een venusdag en Venus is de belichaming van vrouwelijke energie, Haar energie inpireert ons aan het einde van de week eraan dat het belangrijks is om te rusten, te ontspannen en te spelen.....mandala tekenen dus...
Heilig en vrouwelijk
Dertien is dus een heilig vrouwelijk getal, verbonden aan de intuïtie, het staat voor het gemiddeld aantal menstruatiecycli in een jaar tijd." maar is ook een priemgetal, een fibonacci getal en een gelukkig getal vertelt wikipedia dus tja...
Via de mail kreeg ik van de schrijfster Christine Pannebakker nog een humorvolle betekenis van het getal 13:
Is er een getal dat een sterke symboliek heeft voor jou?
Bij mij is dat 13. Dat heb ik gebruikt bij mijn boek Vrouwenpower.
Het is ingedeeld in dertien hoofdstukken.
Omdat dertien het getal is van de ongehoorzame vrouw.
Twaalf is het getal van het mannelijk evenwicht.
En toen kwam de dertien om alles op te schudden.
Menstruatie
Over de menstruatie cycli lees ik nog iets leuks: Een vrouw "werd gezien als goddelijk, als iemand met magische krachten" op het moment dat ze menstrueerde. Een vrouw werd geprezen om haar wijsheid en om haar goede intuïtie waarmee ze spirituele boodschappen kon overbrengen. Pas toen de maatschappij meer patriarchaal werd, moesten vrouwen zich gaan schamen als ze ongesteld waren. Ze moesten vergeten dat ze de fantastische mogelijkheid hebben om nieuw leven te creëren, en daar ruimte voor hebben in hun lichaam.
Wachten tot...
Dus nog even over die vrijdag de 13e: "Maak dus juist op deze dag, waarin de godinnen-energie verdubbelt, gebruik van die juiste mix van de omstandigheden, van de chemie, elementen en energie, en creëer je eigen wonderen." De eerst komende vrijdag de 13e valt dit jaar in Oktober, dan weet je dat alvast, tijd voor een feestje!
De kroon
Naast het mannelijk en vrouwelijk aspect van deze mandala opzet kijk ik ook naar het woord 'kroon’
Kroon of krans is een item wat op of rond het hoofd gedragen word als teken van macht of versiering. De kroon wordt gedragen door koningen en keizers en word ook vaak in schilderijen of beelden afgebeeld op het hoofd van heiligen maar ook bij Maria en het kind Jezus. Over welke Maria, de moeder of Magdalena is nog wel eens discussie, ik heb er inmiddels heel wat boeken over gelezen en ben er wel van overtuigd dat hier Maria Magdalena bedoelt is. Zij was de 13e discipel van Jezus en de belangrijkste. Ook in de foto hiernaast genomen in een kerk in Madrid zie je een mooie kroon op haar hoofd met 13 sterren/punten.
Aureool
Die laatste kroon is voor mij dan ook meer symbolisch als betekenis en een uiting van heiligheid of een vervanging/ uitbeelding van het aureool. De kroon op het hoofd is ook symbool voor het kruin of kroonchakra. Een geactiveerd kroonchakra en/of 3e oogchakra zou deze stralenkrans activeren.
Kroonchakra
Het kroonchakra of kruinchakra bevindt zich op de kruin van je hoofd. Als je de toppen van je duimen in je oren zet en dan je wijsvingers bovenop je hoofd naar elkaar toe beweegt , bevindt zich daar de plek van je kruinchakra. In het Sanskriet ook genaamd Sahasrara chakra en is verbonden met spiritualiteit, het goddelijke. Sahasrara betekent ‘duizend bladeren’.
Keizers en keizerinnen kroonmandala
Een kroon bestaat ook uit een cirkel met punten, dan wel in een 3 dimensionaal vlak, maar ze hebben overeenkomsten met het ding wat je op papier kunt tekenen. Jij mag er voor jezelf uithalen wat je wenst, een grappige opzet met heel veel mogelijkheden of een opzet met een speciale betekenis. Ik ga ook zeker nog de keinzerinnenkroon opzet maken en ervaren wat deze opzet zo magisch vrouwelijk maakt, jij ook?
コメント